Kolačići

1. Uvod
Kada se ulogujete na www.mascus.rs Mascus prikuplja informacije o vama i vašem ponašanju na vebsajtu.
Ispod možete pročitati o informacijama i kako se informacija tretira, kako se informacija koristi, ko može da pristupi informaciji i koga možete kontaktirati u slučaju da imate pitanja ili prigovore u vezi skupljenih informacija.

2. Kolačići
2.1 Šta je kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se čuva na vašem kompjuteru, telefonu, iPadu ili drugom uređaju koji koristite za surfovanje internetom. U principu, kolačići mogu da sačuvaju informacije o vašem ponašanju na internetu ili da osiguraju da vebsajt radi tehnički ispravno. Kolačić je pasnivni fajl koji ne može raširiti viruse ili bilo kakve štetne programe na vaš kompjuter.
Kolačići čine korišćenje interneta lakšim zato što ne morate otpočeti sve ispočetka svaki put kada posetite sajt. Vebsajt je u stanju da upotrebi kolačić da zapamti informacije o vašim podešavanjima. Na primer činjenica da ne morate uvek da se ulogujete na vebsajt svaki put kada ga posetite, je zato što kolačić pamti vaša podešavanja.

2.2 Za šta se koriste kolačići?
Kolačići pomažu tako što Mascusu govore o vašoj poseti. Svi kolačići koje koristimo služe radi boljeg iskustva korisnika i klijenata.
Da bismo zaključili ko posećuje Mascus vebsajt, koristim kolačiće da skupe demografske podatke i korisničku statistiku. Ovde sakupljamo informacije o tome koliko vremena potrošimo na vebsajtu, koje kategorije pregledamo, koliko članaka pročitamo, da li ste nas posetili ranije, koji pretraživač i operativni sistem koristite, IP adresu, koje oglase vidite i tako dalje. Na osnovu ovih informacija idemo ka tome da vam prezentujemo oglase koji vas zanimaju. Takođe koristimo informacije da dokumentujemo i odredimo vrednost reklama za naše oglašivače.
Uglavnom razlikujemo kolačiće prve i kolačiće treće strane. Kolačići prve strane su napravljeni od strane sajta koji posetite. Kolačići treće strane su napravljeni preko elemenata koje treća strana embeduje u vebsajt koji posetite.
Na Mascusu koristimo kolačiće prve strane da sakupimo informacije o vašoj aktivnosti na našem vebsajtu. Ovo je na primer vrsta kolačića koji omogućava da zapamti vaše korisničko ime.
Koristimo kolačiće treće strane za naše veb analitičke programe kao što su Google Analytics i socijalne mreže kao što je Facebook. Na Mascusu takođe koristimo kolačiće treće strane da bismo omogućili našim partnerima koji omogućavaju našim oglašivačima da kreiraju ciljani marketing.

2.3 Koliko dugo se kolačići čuvaju?
Vek trajanja kolačića zavisi od toga kako su oni programirani od strane cenjenih operatera. Neki kolačići nestanu čim isključite vaš pretraživač, dok se neki čuvaju i nekoliko godina. Mnogi operateri tipično koriste statistiku i kolačiće vezane za životni vek između 12 i 24 meseca. Obratite pažnju da se životni vek produžuje svaki put kada posetite vebsajt.
2.4 Kako se kolačići brišu?
Ukoliko ne želite da primate kolačiće možete ih blokirati, obrisati postojeće kolačiće sa vašeg hard diska ili primiti upozorenje da se kolačić čuva u vašem računaru. Pogledajte kako možete da obrišete kolačiće ovdehttp://minecookies.org/cookiehandtering.
Ukoliko izaberete da blokirate sve kolačiće ili obrišete postojeće kolačiće sa vašeg hard diska i dalje ćete moći da čitate tekstove na www.mascus.rs , međutim, verovatno neke funkcije i servisi neće raditi besprekorno zato što zahtevaju da vebsajt zapamti izbore koje napravite.

3. Lični podaci
3.1 Šta su lični podaci?

Lični podaci su oni za koje zas pitamo o vašim ličnim i korisničkim informacijama, kada koristite određene mogućnosti vebsajta. Nikada ne skupljamo lične podatke osim u slučaju da nam obezbedite informacije prilikom registracije, prijavljivanja za događaj, kupovine proizvoda, prijavljivanja na mailing listu, takmičenja ili ankete itd. To su primarno informacije o vašem imenu, adresi, poštanskom broju, emailu, polu i godinama, ali takođe može biti u formi o interesovanjima, znanju o internetu itd. Sakupljeni podaci neće biti prodati trećoj strani.

3.2 Upotreba ličnih podataka
Lični podaci se primarno koriste da kompletiraju kupovinu ili servis za koji su podaci vezani. Dalje, podaci će biti korišćeni da se stekne bolje znanje o vama i ostalim korisnicima vebsajta. Korišćenje podataka može uključivati ankete i analize vezane za poboljšanje proizvoda, usluga i tehnologija i pregleda sadržaja i reklama koje ciljaju vaša interesovanja i hobije.
Ukoliko ste pristali da primate direktne reklame kao što je mailing lista, dogovori itd, možemo koristiti sakupljene podatke da ciljamo reklame koje dobijate preko telefona, pisama ili elektronskih medija.
Molimo vas zapamtite to da sve informacije koje nam pružite – uključujući lična identifikaciona dokumenta – na javnom forumu kao što je online debata, nije uključena u ovu politiku privatnosti i može biti pregledana od strane treće strane koja nije u vezi sa Mascusom. Zato, preporučujemo da pažljivo razmislite o informacijama koje ćete dati na takvim forumima.

3.3 Zaštita ličnih podataka
Prema aktu o zaštiti ličnih podataka vaše informacije će biti čuvane sigurno i poverljivo. Čuvamo date informacije na računarima sa ograničenim pristupom. Pristup tim kompjuterima je ograničen kontrolnom osoblju i naša sigurnost je kontrolisana kao trajan proces da odlučimo da li se našim podacima pravilno upravlja i odluči da li su vaša prava kao korisnika za vaš račun. Međutim, ne možemo garantovati 100 procentnu sigurnost zbog transfera podataka na internetu.
Ovo znači da postoji rizik da drugi dobiju nezakonit pristup vašim informacijama kada se podaci šalju i elektronski skladište.
Budite obazrivi da nam dajete informacije na sopstveni rizik.
U meri u kojoj lične informacije lične podatke čuvamo imate prava – prema aktu o zaštiti ličnih podataka – da budete informisani o informacijama koje mogu dovesti do vas. U slučaju pojave da je informacija ili podatak o vama netačna ili pogrešna, imate pravo da te podatke ispravite, obrišete ili blokirate.
Možete kada hoćete da napravite prigovor na linjenicu da se informacija o vama procesuira. Takođe, možete u svakom trenutku poništiti svoju saglasnost. Imate mogućnost da se žalite u vezi tretmana vaših informacija ili podataka o vama.

3.4 Promene tokom procesuiranja ličnih podataka
Brz razvoj interneta izaziva promene u našem procesuiranju ličnih podataka koje su neophodne. Zato zardžavamo pravo da ažuriramo i promenimo procedure vezane za procesuiranje ličnih podataka. U tom slučaju mi naravno ispravljamo datum ’’poslednjih promena’’ na dnu stranice. U slučaju značajnih promena mi ćemo vam dati do znanja u vidu vidljive poruke na našem vebsajtu.
Ukoliko imate pitanja slobodno kontaktirajte Mascus: